Jan 13, 2011

Paksa tanggal TUDUNG??

kalau korang yang bertutup litup dari sekolah rendah mcm atie ni pastu dapat tawaran kerja dari company idaman korang yang mewah + terkenal + gaji banyak + company tu pun nak ASAP tp syarat ye tanggal kan tudung korang!!..Apa pilihan korang?????
kerana mengejar nama iman binasa?
mana yang anda pilih?

bukan sekali atie baca pasal kisah company tak mahu terima pekerja yang memakai tudung..terutama untuk bekerja di butik 1st class ni..okla fine..butik should free hair..but for well known BIG company..WTH are u thinking hah?Pick up ur phone, call my friends, offer job to her and ask my friend to take off her scarf?????!!! dah ilang kewarasan ke?atau anda tak sayang nama anda dan company anda yang besar tu??

kepada diluar sana..hina ke pemakain tudung ni?..low class ke?..nmpk buruk ke dari pemandangan customer/client korang?
Mencabar iman muslimah btul la zaman skang ni..skang disuruh buka tudung..nanti-nanti disuruh membuka baju..belum lagi cerita pasal company yang tak bagi staff ye semayang..herm

P/s:kepada company MJ yang saya sayang..u've done so well in offering job to my frenz..nasib verbally je..kalau tak mmg aku tayang dah offer letter hang kan semua orang..

maafla kerana kekasaran bahasa dalam entry ni..tapi permintaan untuk menanggalkan tudung tu mmg tak boleh diterima.

25 comments:

~ yus ~ said...

Betul! Memang tak boleh di terima!

ierayahaya said...

tolong Blog walking untuk aku.. haha...

atie said...

@Yus:company mcm ni mmg tak boleh diberi muka..permintaan yang melampau!

atie said...

@ieRA:hahaha..boleh2..ko nak upah aku 5 rggt kan..hahaa...satu blog 5 rggt mahal tak..haha

..:: WiRdA ::.. said...

kampeni juai vavi kot.. mmg takmo amik muslim..hahaa

atie said...

@kak wirda:Slalu ye kalau xnk amik tak call offer pun..ni call n offer n request suh tanggal tudung..ingt pki tudung main-main ke..

Fifie said...

aku dapat interview kat satu co. and my friend was being nice, give free tips,kalau nak gi interview ni, jgn pakai tudung, cuz,tak pernah ada org yg gi interview pki tudung pass & get the job at the co.. i was like, wtf! the friend also mention, kalau dh dapat job tu, u can wear back ur tudung. Just for interview jgn pakai. pfft. who care!

so i went for the interview, siap pakai baju kurung!

know what, I got the job, they offer me the next day after the interview session! amik kau!

tak yah pkai tudung konon...gila uncivilized. ingat semua yang pakai tudung ni kolot ke...ingat pakai tudung tak leh kerja dekat co. besar ke?!

aku geram gila kot

atie said...

@fi:kwn ko ni..gila ni..haha..melayu suh melayu xpki tudung..lagi gila..oops..maybe die tu atas nama melayu je..bukan la fikir niat perempuan nak pki tudung tu menjaga diri..

u shud say to ur frenz the day u went to 2nd interview " in ur face la" aku pki tudung je..hahaah

ShafiqIzwan said...

highlight je name company tu kat sini.

atie said...

dah tulis kan MJ..bukan byk pun company MJ dalam malaysia ni..MJ department store..tp HQ die la..Zzz..
apa jadah ye duk HQ xleh pki tudung pun atie tak tau la..

nulhazwany abdul malik said...

tak ada salahnya pakai tudung.
yang tak pakai tudung tu yang salah.. ish teruk betul..

patut la ramai perempuan sekarang dah tak pakai tudung. nak kejar sangat duit semua tu...

tapape tah. elok lingkup je .. ^^ teremosi lak

atie said...

@nurulhazwany:semua orang pun emosi kalau diperlaku sebegini..apa nak adi ntah..

deeba Nur said...

isshh, nth2 pape je company tue kn. isau nye nk keje nti macamane yer lau depa ltk syarat cm gtu. rela xkeje la weyh. he3.

iina said...

Salam..

Tak perlu takut untuk tolak tawaran keje camnie.. sebab kerja pun awal2 dah tak berkat.. if yur friend were me.. I wud asked the person who call or interview.. 'could you come to interview by just wearing your shirt and underwear without the trouser??.. so if u can.. then u can asked me to come without my tudung..'

E.d.Y said...

xperlu kot terima syarikat macam ni...

atie said...

@deeba nur:itula..kite mintak kerja ngan niat baik..tp dieorg ada niat sebalik ye..

atie said...

@iina:my friend mmg tak terima pun..die tulis dalam FB n we all sebar-sebarkan terus dlm blog, twitter n FB..maybe boleh tulis di newspaper jugak..

atie said...

@iina:my friend tak terima pun kerja tu..die tulis kt FB n we all sebarkan dlm blog n twitter..sangat tak patut..

atie said...

@edy:mmg tak patutu terima company mcm tu..jangan mintak kerja ngan dieorg..

ctpayong said...

kalau boss tu melayu tapi buat cam gitu...awal2 tahu dah boss gatal.

tapi kan cuba kita tengok wanita so call berjaya dalam kerjayalah konon tak tutup aurat. kalau pakai pun, jambul tetap nak tunjuk. tak faham.

DeCrewz said...

Klau kerja genting lagi teruk.. Perempuan melayu yang mana kje bahagian housekeeping bila dinaikkan jadi supervisor, tidak dibenarkan memakai tudung dan kain labuh, hanya mini skirt paras lutut shj yang dibenarkan..

atie said...

@ctpayong: boss ye bukan melayu la..erm..entahla..hidayah dapat separuh agaknya..tu yg pki jambul tak nak tutup..

atie said...

@DeCrewz:nsb la pi genting tak suruh pki skirt pendek..hehe..tp..apa tujuan supervisor kena dedah2..nak jadi pelayan kelas atasan ke..entah la..

Mr Final said...

betul jgn lun permintaan yg bkn2, be proud pki tudung

atie said...

@mr final:xmungkin seumur hidup melayan menda mcm ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...