Jan 19, 2011

::Cook at Home::Ayam Seri Wangi~

Dah brape entry tak tulis resepi..arini nak cter pasal ayam seri wangi..
Menu ni, datang dari chef wan punye menu tapi diubah serba sedikit..

Bahan-Bahan
  • Ayam
  • Daun Limau Purut 2(4 helai )
  • Mayonis
  • Tomyam adabi paste 1
  • Tepung Jagung
  • Tepung goreng serbaguna
  • 1 Serai hiris
  • 1 Bunga Kantan hiris
  • Halia blend
  • Bawang Merah 3 ulas blend
  • Bawang putih 3 ulas blend
  • Telur
  • Sos tiram
  • Garam
Cara - Cara
  1. Perap ayam tadi ngan sos tiram, telur dan sedikit garam untuk setengah jam
  2. Gaulkan ayam bersama tepung serbaguna dan tepung jagung dan gorengkan ye.
  3. Tumis Bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut, dan bunga kantan.
  4. Masukkan Tomyam paste
  5. Masukkan ayam yang dah siap di goreng tadi.
  6. Akhir sekali, tutup api dapur..masukkan mayonis, dan gaulkan sama rata.
  7. Siap!
Ayam Seri Wangi!

28 comments:

Encik MamaT said...

wah.. ayam mcm ni masak satu perumahan leh bau ni.. hehe

saya_arief said...

sedap nye.
:D

atie said...

@encik mamat:agakla..sebab ada bunga kantan, tomyam lagi..serai lagi..memang mengharumkan..(^_^)

atie said...

@saya_arief:sedap2(^_^)

Hanis Azla said...

nak cuba jugalah.. minta izin ambil resepi ni yer..

atie said...

@hanis azla:sila2..tujuan letak kt blog pun mmg nak share kan pd semua orang..

niesz said...

nk wat skang gak..hehe..sedap nye!

Ujang9897 said...

sapa msk nie..

iamzulfadli said...

gua tetiba rasa lapar. yang amat. gua mau book dua ketul. boleh? ihiks

http://www.sisiberbeza.com/

atie said...

@niesz:pastikan cukup bahan tau..nnt xwangi..hehe

ierayahaya said...

sedappnya. bl nk msk untuk aku?

atie said...

ujang:tak percaya ke atie masak~hehe..dl belajar dr kakak..skang masak sndr..persedian awal untuk kawin..kiki

atie said...

@iamzulfadli :dua ketul tentu tak cukup~~thanks melawat blog ye..sat lagi klik melawat blog saudara..

atie said...

@mun:hehe..bila nak?ko beli bahan..aku dtg umah ko masakkan ye..

Abhamz said...

salam, nampak sedap...boleh mintak isteri saya tolong buatkan....salin resepi boleh ke ???

atie said...

@Abhamz:boleh2..tujuan di blog..mmg utk di kongsi2

Isaac Tan said...

Nak makan gak! XD

atie said...

@Isaac:sila la~(^_^)

ADfeez said...

ermmm.. nmpk menyelerakan....
ini resipi johor ke? sbb nama tu seri wangi ...
ada satu tmpat nama seri wangi kt jhor dkt area batu pahat yang mana tu lah tmpat asl aD :P

sukahaha said...

ayam seri wangi tu memang bau wangi ke? takde bau garam kunyit ke? hehehe...

jemput sini yer
blog Matdin

atie said...

@AD:tak tau la plak..ikut nama chef wan je..hehe..rasa ye seri wangi sbb bau masakan ni harum sgt..

Miecyber said...

This entry make me hungry.....uwaaa

BlackBerry halang laman web lucah di Indonesia

E.d.Y said...

sedapnya...tp xpandai masak..huhu

atie said...

@edy:pi belajar masak~

mOmO said...

Woah!

Saya mesti cuba yang ini!!!! :P

(Ayah jom beli ayam...~~~)

atie said...

@mimi:hehe..selamat mencuba ye~

RazFiRa said...

sedap!

atie said...

terima kasih..mmg sedap pun~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...