Feb 16, 2011

::Bake at Home::Orange Cake~

haritu bahan2 main campak2 and campur2 je..hehe..kali ni over rajin pukul satu2 bahan nak wat kek ni~

Siapa makan Cupcake orange ni??


Bahan-Bahan
  • 6 oz Butter
  • 6 oz Gula
  • 4 biji Telur
  • 9 oz Tepung Penaik / Tepung gandum with satu sudu besar baking powder
  • 2 biji sunkist yg kecil or satu biji sunkist yg besar.
Mari mencantikkan kek dengan rasa enak dan gebu~

Cara-Cara
  1. Pukul butter sahaja sampai kembang / jadi putih skit
  2. Pecah kan telur dengan mengasingkan telur putih dengan telur kuning.
  3. Pukul telur putih dan gula sampai kembang/putih
  4. Masukkan Telur kuning sebiji demi sebiji ke dalam butter yg dah kembang tadi.kacau dengan spatula secara perlahan2 sampai sebati.
  5. Parut kulit limau.jangan ambil warna putih..ambil kulit luar oren sahaja.potong kan limau dan perah kan air limau dalam bancuhan butter dan telur tadi.
  6. Masukkan juga parut kulit limau tadi.dan kacau perlahan-lahan.
  7. Masukkan Tepung dan telur putih sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan limau dan butter dan kacau perlahan-lahan.
  8. Masukkan dalam acuan
  9. Bakar dalam suhu 180c selama 45 minit/sampai masak~
Orange cake yang diletakkan dalam bekas cupcake


Orange cake yang dicampur coklat cube dalam acuan


Siap..siapa nak??



yg ada coklat ni lagi sedap~~

32 comments:

qemaishak said...

sedap ni..rasa masam2 sikit, hari tu try yg member qema bt dia letak isi limau..sedap.

saya_arief said...

nak.
;D

atie said...

@qema:kek oren mmg sdp~

niesz said...

sedap nye..nk 1 ley..gebu je cake ni kan.. :)

atie said...

@saya_arief:nak??hehe..ada la 2 cawan lg..tp dh simpan utk encik buah hati dah tu~heheh

Nava.K said...

I love orange cake and yr recipes so easy to be followed, will make soon,
thanks for sharing.

BRO_MONDAY said...

miss atie : rajin gak yu ni main masak²!!! ai laik dis...ai pun dalam dok nakal², jahat² ni selalo gak masak² kalo yu nak tau...so, nanti ai mistiii try resipi yu bagi ni..tengkiu tau!!! ('',)

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1.New Entry "CPK@1 FC di Futsal Karnival WOW Putrajaya 2011"

~ yus ~ said...

gambar yg last tu buat akak terliur atie. Akak mmg suka juga orange cake.

Alahai, kenapa resepinya guna oz. Takde guna cawan ke..huhu

YanaMIB said...

kita nakkkkkkkk!! oh favvy nih cupcakes cupcakes nih...huhu...tp nk buat sendiri alahaiii lemaunya =P

atie said...

@nava.K:thanks

atie said...

@bro_monday:u ke nak wat kek ni..baik u suruh ur wife.heheh

atie said...

@kak yus:yg ada coklat tu mmg sdp pun~hehe..akak convert la ke gram..

BRO_MONDAY said...

miss atie : trust me plissss!!! ai lah yam nak buat, pastu soh mai waif rasa, kompom kalo x jadi beliau akan gelak gulim² kat ai...adehh~ dapat ai bayam kan cemana...koh koh koh

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1.New Entry "CPK@1 FC di Futsal Karnival WOW Putrajaya 2011"

atie said...

@yana:hehe..tahu dah awk suka cupcake..kalau tak, takkanla sanggup nak pi amik red velvet tu kan..hehe..belajar la plak wat sendri~hehe

Fairus Bin Mamat said...

RAJINNYA..

Daddy Ziyyad said...

sedappppp :)

awak cuba belajar masak macaroon tu..tgh hot kat malaysia ni..sebiji dijual RM4.50 !

ieda said...

rajinyaaa adik buat kek ..
ermm nampak sedappp jer cc tuu :)

Ati Masrif said...

as salam atie,

terangkat lah...
mesti sedap ni..

kak ati suka sgt buat kek..
nanti nk beli buah orange dulu
TQ ^_^


Jom baca: Tag Dari Tok Dukun

atie said...

@fairus:rajin dan tak rajin~hehe..ringan2 kat bdn supaya tak malas~

atie said...

@doktor ziyyad:ngah menghabiskan tepung kat rumah..tu yg tak berhenti buat kek~hahha

atie said...

@ida:sedap kek ni sbb pukul semua bahan2 sampai kembang br campur..so kek jd gebu~

atie said...

@kak ati:kak ati mesti lg expert dr atie ni~hehhe

Khairul Amry Mohamad Puad said...

nyum nyum,...suka kek span lembut macam ni....

E.d.Y said...

nak kek!!..huhu

atie said...

@khairul amry:kek lembut wlpun tak panas mmg sedap sgt~

atie said...

@edy:boleh2..tp kena dtg shah alam la klu nak kek ni~

sahromnasrudin said...

ada letak kismis tak???

atie said...

@sahromnasrudin:tak ada..kismis boleh letak sendiri~hehe

ChAzStYlo said...

adoi..dh la tgh lapo...nmpk plak makanan nie..yum2

atie said...

@ChAzStYlo:dh lunch dah..sila pergi mkn~heheh

lalink7 said...

gebusss nye cake tuee sesedapp dan semanis tuan yg buat niee..eehehhe

atie said...

@lalink7:atie takde la semanis cake tu..haih..segan plak kena puji~hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...