Nov 16, 2010

::Apple Pie::

Entry food pula untu kali kedua hari ni
hari ni tgk kakak wat Apple Pie~~
simpan jugak dalam blog ni~
mana tau nnt..ada org tu mintak buat plak..ada la reference di sini~(^_^)

Bahan-Bahan untuk Pastri:
  • 2 1/2 cup Tepung Gandum
  • 500g Frozen Butter
  • Secubit Garam
  • 1 1/2 cup Air Sejuk
Bahan-Bahan Untuk Inti:
  • Epal Hijau
  • Serbuk Kayu Manis
  • Gula
  • Tepung Jagung
Membuat Pastri:
  • Letak Secubit garam dalam tepung dan gaul
  • Butter dipotong secara cube..
  • Ramas butter di dalam tepung gandum sehingga sebati(tak perlu sampai butter tu cair)
  • letak air sejuk
  • Ramas smpi air meresap ke dalam tepung..
  • bahagi pada dua bahagian untuk sebelah bawah pastri dan sebelah atas pastri..
  • Balut dalam wrap plastic dan letakkan dlm freezer..(sekurang-kurang ye dlm 30 minit)
Membuat Inti:
  • Epal dibuang kulit dan biji ye..
  • Hiris nipis2
  • Gaul dengan gula dan serbuk kayu manis
  • Gaul dengan tepung jagung
Seterusnya...
Rata kan pastri tadi, mengikut kesesuain bekas masing-masingLetakkan pastri di dalam bekas..kemaskan yeLetakkan inti apple td..(^_^)Letakkan pastri di sebelah atas pula..kemaskan bahagian tepi..kami guna fork je..

Sapu kan telur di bahagian atas pastri n jgn lupa cucuk2 pastri ngan garpu tkt die mengelembung plak nnt..bg ruang udara skit..
dah siap..letak di dalam oven dengan suhu 250 C selama lebih kurang 45 minit..

SIAP!!!tgk inti dlm tu..ni masih pns lg..(^_^)
pastri tu jd crispy since kewajipan menyimpan selama 30 minit dlm peti sejuk sebelum digunakan..
SELAMAT MENCUBA!!
~atie~

6 comments:

diriku said...

cam best je..blh try ni =]

atie said...

selamat mencuba!resepi xmemerlukan kerja keras pun..hehe

sinzzfaiza ismail said...

rAJIn gilak kamu buat ini semua :D syabas!

atie said...

hehe..menimba ilmu dr kakak yg pndai masak utk kebaikan ms dpn..

mohd said...

bes gler b..hoho..nk jgk!!!!!!

atie said...

nnt abg dtg, b watkan plak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...