Dec 7, 2010

Perkakas untuk Basic Baking

hiSalam Maal Hijrah Untuk semua kawan-kawan beragama Islam..Atie bekerja arini.walaupun kat rumah td masing-masing masih tido kul 7 td, sy dah pun bangun dan bersiap pergi kerja..
tapi korang jangan jeles..saya cuti tau hari jumaat hingga isnin ganti cuti arini dan cuti Sultan Selangor sabtu ni..yeah!!cheerleader

Mari berbincang tajuk utama semula..saya agak bertuah kerana duduk ngan kakak yg cukup segala perkakas masak die..dan sy meminjam sementara untuk memahirkan diri sendiri.
Mari kite mula kan ngan menda pertama kite perlukan..
  • Nak timbang2 tepung, butter, gula, garam dan apa2 lg mestila kena ada penimbang
beli penimbang basic mcm ni sudah..ada juga digital..klu korang jenis accurate sangat cari la digital
  • Ada resepi yang lebih senang guna sukatan cup/cawan atau oz dan ada juga ml..untuk menyenangkan..cari measuring cup kat kedai bakery.measuring cup dah siap tulis teaspoon, table spoon, 1 cup, 2 cup and ml kt tangkai ye.
ada mcm2 jenis measuring cup..beli la yg mcm ni...sekecil2 sukatan hingga sebesar2 ye

nampak kan kat tangkai ye ada sukatan 1/4 cup, Tbsp-tablespoon..dan berikutnya..

  • Ada juga measuring cup untuk sukat cecair
contohnya mcm ni..dalam ml sukatan ni

  • sangat senang klu resepi mcm apple pie sy xperlu guna mixer..tp lebih baik guna mixer untuk kebanyakan resepi supaya lebih rata.ada macam2 jenis mixer dlm dunia ni..Ni mixer idaman saya..cap kenwood..hehe..sgt thn lama dan kukuh dan ala-ala chef gitu.aww.encik izuan buah hati sy..klu baca blog sy take note ye mixer idaman ni..kiki
klu nak jimat beli la hand mixer elektronik mcm ni..stil boleh sebati
nak lebih kedekut sila beli mixer manual mcm ni kt Giant pun jual

  • dan..korang kena la ada oven..sekecil2 oven pun xapa..sebesar2 lagi bagus untuk memasak..
ni contoh ovenn..saya pinjam gmbr dr samsung ye brand oven

  • xlupa juga..mestila kena ada talam or bekas untuk letak korang ye kek or biskut sebelum dibakar dalam oven
ni contoh talam biskut sy guna untuk bakar cream puff sy

sampai sini sahaja..nnt saya sambung lg untuk bhgn kedua plak..untuk perkakas yang lebih spesifik untuk sesuatu masakan contohnya pipe bag dan corak nozzle untuk cupcake.

bye

4 comments:

diriku said...

cream puff mmg best..ha2

atie said...

cream puff pun favorite sy juga~~(^_^)

bot said...

perkakas utk basic hacking takde ke?

atie said...

ooopss..itu xadala..bersepah kt internet skang..sila cari sendiri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...