Dec 28, 2010

::Bake at Home::Puding Caramel

Sepotong Puding Caramel yang dimakan!
Bahan-Bahan
  • Gula yang banyak
  • Air
  • 1 tin Susu cair
  • 6 Biji Telur
  • I sudu Teh Esen Vanilla
Cara-Cara
  1. Letak Gula yang banyak dalam periuk dan sedikit air dan panaskan sehingga gula menjadi perang(gula menjadi hangus) - boleh je nak tambah air banyak awal2..tapi lambat gula nak hangus.
  2. Bila gula dah hangus/perang tambah satu sudu air dulu(sebab akan sedikit meletup untuk pertama kali tambah air dalam gula hangus yang sgt pns)-kalau takut,boleh tuang air banyak awal2 tapi lambat sikit nak hangus gula.(tujuan air, nak bagi sedikit cair)
  3. dah siap..tuang gula hangus tu dalam acuan.Letak tepi.
  4. pecah kan 6 biji telur dan pukul
  5. Campur kan susu cair dan telur dan 1 sudu teh esen vanilla.
  6. letak setengah air dalam tin susu cair tadi dan campurkan ngan telur dan susu dan esen vanilla td.(boleh gantikan whipped cream instead of air)
  7. Tuang susu+telur+esen vanilla+air atas gula hangus dalam acuan tadi..gula hangus tadi akan stay di lapisan bawah..
  8. Kukus selama 30 minit..
  9. SIAP!!
Siap di kukus!


10 comments:

*CaHaYa* said...

yg dah jadi n siap potong pic yg mane? yg atas skali or yg bwah skali? ke pic yg same? pas kukus nk potong terbalikkan x? gula byk mane?

atie said...

sama je..yg atas tu terbalik letak ye..yg bwh ni letak tak terbalik..nmpk hancur sbb tak sempat amik anak sedara dah kacau puding tu..kiki

potong je macam biase tak yah terbalik...nampak terbalik kat kedai maybe die senang nak jual..terbalikkan siap atas papan

erm..gula tu, actually ikut suka..kalau letak byk2 manis la rasa ye..macam dalam gmbr tu..gula tu untuk dua bekas acuan sebenarnya..bukanla satu sudu..mestilah at least lebih 10 sudu gula kot nak jadikan hangus dan cantik..

MoonForeva said...

camtu ke nak buatnya... aku tau makan je... hahahha...

2 new way to put onion head emoticons:
By copy script: http://myspace.laymark.com/#icons

By download script: http://seketikadisini.blogspot.com/2010/12/onion-head.html

Papa Mifz said...

wah sedap nih...kene mintak wife buat nih...mlm ni jugak nak suh dia buat..hehe

atie said...

OO..thanks Moon Foreva..ingat kan menda alah head onion tu dah discontinue..

senang je nak buat ye..jangan tahu makan je..hehe

@papa mifz
hehe..satu jam je buat ye..ptg ni pun boleh..

EIPUL said...

wah nampak sedap, bleh ar meniaga kat bazaar time puasa tahun depan, haha

Misz Sephia said...

prnh buat tp kuat sgt bau telur. Dh tu manis sgt kot.. Org lain tgk je, xnk mkn. Sedih btul! Letak esen vanilla pun mcm tu jugak..sedih lah

atie said...

eh..mcm mana leh bau kuat telur?maybe leh kurangkan telur skit..letak whipped cream..

Halia Kentang @ Annpaan said...

nk try la
hehehe

atie said...

sila2~~semoga berjaya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...