Oct 19, 2010

Daging masak kicap


Daging kicap
Bahan-Bahan
  • Bawang besar (hiris)
  • Halia(byk)-agak2 la daging byk mana (dihiris juga)
  • Bawang putih ( hiris)
  • Cili besar (hiris)
  • Daging yang dipotong dan direbus
  • cili boh/cili kisar
  • kicap manis
  • lada hitam
  • garam
  1. Tumis bawang putih,halia dan sedikit sahaja bawang besar dan cili besar yang dihiris sampai wangi ( means bau bawang tu)
  2. Letak sesudu cili boh, ikutla nak pedas byk mana
  3. Letak sedikit air bagi lembab
  4. gorengkan supaya air tu sedikit kering
  5. letakkan daging rebus
  6. letakkan kicap manis sampai gelap ( ikutla nakgelapmcm mana)
  7. letakkan sesudu lada hitam(depends jgk nak rasa hangat ke tak)
  8. Letakkan bawang besar dan cili besar yang selebih ye.
  9. letak garam secukup rasa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...