- 125 g mentega sejuk, didadu kecil
- 40 g gula aising
- 1 biji telur gred A,
- 220 g tepung gandum
- 1 camca teh esen vanilla
- 250 g cream cheese, suhu bilik
- 60 g gula halus
- 20 g mentega
- 100 ml whipping cream
- 1 biji lemon, parut kulitnya
- 1 biji telur gred A
- Blueberry filling secukupnya
- Gaul Tepung gandum n gula aising rata.
- Masukkan Mentega dan esen vanilla
- gaul rata
- Masukkan telur sedikit demi sedikit
- simpan doh dlm plastik cling dan simpan dlm peti sejuk 20-30 minit
- kuarkan pastri dari tempat sejukkan bentukkan pastri mengikut acuan masing2
- cucuk kan doh dengan garfu dibahagian tengah dan letak aluminium foil atas doh td dan letakkan kekacang(untuk bg doh tu xnaik bler dalam oven nanti)
- bakar dalam oven 180 c selama 20 minit..
- keluarkan doh..buang aluminium foil n kekacang td letak semula selama 10 minit atau sehingga nampak doh tu perang
- pukul whipping cream
- Masukkan telur dan pukul lagi
- Masukkan mentega dan pukul lagi untuk beberapa minit
- Masukkan gula
- masukkan lemon
- dan masukkan cream cheese
- pukul sehingga tidak berbintil dah
p/s:next menu will be cream puff and chocolate eclairs!
tunggu tau~~
tunggu tau~~
4 comments:
ahh tak aci..tak beri pada kami!
alamak..hihi..jangan mare ye..
mmg xdpt ditahan2 dah anak sedara klu ada filling cream cheese ni..
waaa kak atie, nak try la. konfem jadik ke ni???
try dengan penuh minat untuk memasak confirm jadi..hihi..xdela..tryla ina..InsyaAllah jadi..ati pun xpernah tgk org buat..1st time wat sndr..
Post a Comment