jom blajar sama2..
Since trifle ni ada 3 layer so sy akan terangkan satu persatu bahan-bahan dan cara membuat setiap layer
Bahan-bahan layer biskut:
- 250 ml butter
- 1/4 cawan gula merah/Brown Sugar
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan kacang tanah yg dah siap digoreng, dibuang kulit dan ditumbuk halus
- Pukul dulu butter.
- Campur kan gula merah dalam butter
- Campurkan Tepung dan kacang
- Letakkan dan tekan2 dalam bekas..untuk lapisan paling bawah.
- Bakar dalam 160 c smpi masak..
- 200 gm jeli lemon(sila cari di kedai bakeri)
- 3/4 cawan gula(xyah letak pun xapa)--saya xletak pun
- 2 cawan air panas
- 625 ml Whipping cream
- 250 ml cream cheese
- Rendamkan lemon jeli ngan 2 cawan air panas td
- biarkan sejuk..tp jgn sejuk sgt nanti jeli keras plak.
- Pukul whipping cream sampai kembang
- pukul cream cheese sampai tidak berketul
- Campurkan cream cheese dan whipping cream dan mix kan.
- masukkan jeli lemon td dalam mix cream cheese and whipping cream
- dah siap..letak atas base layer yg dah masak td.
- biarkan die sejuk dan sedikit keras
- 2 kotak jeli raspberry NONA
- 3 cawan air panas
- dan buah peach dalam tin yang dipotong nipis2
- Susun buah peach atas cream yg dah sejuk td
- Kalau jeli raspberry dah sejuk..curah secara perlahan2 atas cream yg ditabur peach td..
- sejukkan dalam fridge
5 comments:
wah...
sedapnyer..
tp, byk bhn dperlukan kan?
hehhehhe :)
cool giler. thanks for sharing the recipe. leh try next time ehehhehe
@Cikgu fikri:yup..trifle mmg byk bahan sbb banyak lapisan kena wat..
@nono:welcome..very nice dessert to be test and eat!!kalau byk duit i dh wat every week dah!
wah!triffle..sedapnye..den teringin nk wat tp xsompat nk wat bondo2 ni semuo..hari2 kijo kata..haha
atie pun kerja hari2..hehe..akan buat sesuatu every weekend.. (^_^)
Post a Comment