Entry food pula untu kali kedua hari ni
hari ni tgk kakak wat Apple Pie~~
simpan jugak dalam blog ni~
mana tau nnt..ada org tu mintak buat plak..ada la reference di sini~(^_^)
Bahan-Bahan untuk Pastri:
simpan jugak dalam blog ni~
mana tau nnt..ada org tu mintak buat plak..ada la reference di sini~(^_^)
Bahan-Bahan untuk Pastri:
- 2 1/2 cup Tepung Gandum
- 500g Frozen Butter
- Secubit Garam
- 1 1/2 cup Air Sejuk
- Epal Hijau
- Serbuk Kayu Manis
- Gula
- Tepung Jagung
- Letak Secubit garam dalam tepung dan gaul
- Butter dipotong secara cube..
- Ramas butter di dalam tepung gandum sehingga sebati(tak perlu sampai butter tu cair)
- letak air sejuk
- Ramas smpi air meresap ke dalam tepung..
- bahagi pada dua bahagian untuk sebelah bawah pastri dan sebelah atas pastri..
- Balut dalam wrap plastic dan letakkan dlm freezer..(sekurang-kurang ye dlm 30 minit)
- Epal dibuang kulit dan biji ye..
- Hiris nipis2
- Gaul dengan gula dan serbuk kayu manis
- Gaul dengan tepung jagung
Seterusnya...
Rata kan pastri tadi, mengikut kesesuain bekas masing-masingLetakkan pastri di dalam bekas..kemaskan yeLetakkan inti apple td..(^_^)Letakkan pastri di sebelah atas pula..kemaskan bahagian tepi..kami guna fork je..
Sapu kan telur di bahagian atas pastri n jgn lupa cucuk2 pastri ngan garpu tkt die mengelembung plak nnt..bg ruang udara skit..
dah siap..letak di dalam oven dengan suhu 250 C selama lebih kurang 45 minit..
SIAP!!!tgk inti dlm tu..ni masih pns lg..(^_^)
pastri tu jd crispy since kewajipan menyimpan selama 30 minit dlm peti sejuk sebelum digunakan..
Rata kan pastri tadi, mengikut kesesuain bekas masing-masingLetakkan pastri di dalam bekas..kemaskan yeLetakkan inti apple td..(^_^)Letakkan pastri di sebelah atas pula..kemaskan bahagian tepi..kami guna fork je..
Sapu kan telur di bahagian atas pastri n jgn lupa cucuk2 pastri ngan garpu tkt die mengelembung plak nnt..bg ruang udara skit..
dah siap..letak di dalam oven dengan suhu 250 C selama lebih kurang 45 minit..
SIAP!!!tgk inti dlm tu..ni masih pns lg..(^_^)
pastri tu jd crispy since kewajipan menyimpan selama 30 minit dlm peti sejuk sebelum digunakan..
SELAMAT MENCUBA!!
~atie~
~atie~
6 comments:
cam best je..blh try ni =]
selamat mencuba!resepi xmemerlukan kerja keras pun..hehe
rAJIn gilak kamu buat ini semua :D syabas!
hehe..menimba ilmu dr kakak yg pndai masak utk kebaikan ms dpn..
bes gler b..hoho..nk jgk!!!!!!
nnt abg dtg, b watkan plak..hehe
Post a Comment